Εξελίξεις στον Δορυφορικό Εντοπισμό

Τρείς είναι οι σημαντικότερες εξελίξεις στον δορυφορικό εντοπισμό που αναμένεται να επηρεάσουν τον τρόπο μέτρησης τα επόμενα χρόνια. Αυτές είναι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος G.P.S, το σύστημα Glonass και το σύστημα Galileo. Επιπλέον η Ιαπωνία σε συνεργασία με την Αυστραλία (QZSS, MSAS), η Κίνα (Beidou, Compass, SNAS) και η Ινδία (IRNSS, GAGAN) έχουν ήδη εμπλακεί στην ανάπτυξη δορυφορικών συστημάτων εντοπισμού και αναμένεται να αποκτήσουν συμμετοχή στις εξελίξεις.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ G.P.S

Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος G.P.S αφορά στην ανανέωση των δορυφόρων του συστήματος ώστε να εκπέμπουν σήματα στις συχνότητες L2C και L5.

Τα σήματα στην συχνότητα L2C , αποτελούν το πρώτο βήμα στον εκσυγχρονισμό του συστήματος G.P.S. Είναι δυνατότερα από αυτά στην συχνότητα L2, εξασφαλίζοντας περισσότερη αξιοπιστία στις μετρήσεις G.P.S που «υποφέρουν» από το χαμηλό λόγο σήματος προς θόρυβο των μετρήσεων στη συχνότητα L2. Ηδη, έχουν τεθεί σε τροχιά τέσσερις δορυφόροι της σειράς G.P.S IIR-M.

Το επόμενο βήμα εκσυγχρονισμού του συστήματος G.P.S απoτελεί η νέα συχνότητα L5. Η νέα συχνότητα προβλέπεται να «απογειώσει» τις δυνατότητες του εντοπισμού σε πραγματικό χρόνο– RTK. Επιπλέον το σήμα στη συχνότητα L5, θα είναι ισχυρότερο από τα σήματα στις άλλες συχνότητες, διευκολύνοντας την λήψη και την παρακολούθησή του. Η δυνατότητα εκπομπής στην νέα συχνότητα παρέχεται από τους δορυφόρους της σειράς IIF, ο πρώτος από τους οποίους αναμένεται να εκτοξευτεί τον Μάρτιο του 2008.

ΣΥΣΤΗΜΑ GLONASS

Το σύστημα GLONASS αναπτύσσεται από την Ρωσία. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2006 διέθετε 12 δορυφόρους σε λειτουργία, ενώ τρείς επιπλέον επρόκειτο να εκτοξευθούν μέχρι το τέλος του 2006. Το σύστημα αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία το 2009, με 24 δορυφόρους σε τροχιά παρέχοντας ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο αντίστοιχη με αυτή του G.P.S . Ηδη από το 2004, οι ΗΠΑ και οι Ρωσία, δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για να διατηρήσουν και να επεκτείνουν την συνεργασία ανάμεσα στα δύο συστήματα.

ΣΥΣΤΗΜΑ GALILEO

Το σύστημα GALILEO, που θα αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον δορυφορικό εντοπισμό, παρέχοντας επιπλέον δορυφόρους, επιπλέον εκπεμπόμενα σήματα και κυρίως συμβατότητα με το σύστημα G.P.S. Ηδη δύο πρωτότυποι δορυφόροι του συστήματος Galileo έχουν τεθεί σε τροχιά, ενώ το πλήρες σύστημα αποτελούμενο από 27 δορυφόρους σε τροχιά αναμένεται, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, πριν από το τέλος της δεκαετίας.

Untitled-3
fbtwinyoutube

online shop 2 small